annonse
KulturHVOR ER STASJONSMESTEREN: Skuespiller Helge Jordals far var NSB-ansatt og lokfører på Rørosbanen den gang damplokomotivene trafikkerte Østerdalen. Under sitt korte besøk i Alvdal mandag konstaterte han at stasjonsmesterens dør var lukket. Foto: Ole Sylte Heggset.

Ut vinduet fra DMT Alvals lokaler, er det greit å konstatere at feriefolket er hyppige gjester på Steia. Innimellom kjente og ukjente fjes, oppdaga vi mandag en veldig kjent kar, bergenseren Helge Jordal, med en CV innen teater og film få andre norske skuespillere kan matche. Vi slo av en prat!

Helge Jordal stilte villig opp, og selv om han ikke hadde noe spesielt forhold til Alvdal, kunne han fortelle at hans stopp på Steia var å forklare med at han visste at her var det en jernbanestasjon, og alle stasjoner har jo venterom med WC. På sin tur fra ytterst i Sognefjorden, over til besøk hos sin gamle venn Erling Myhre i Rendalen, var det derfor på tide med en stopp.

- Far var lokfører på Rørosbanen

  - Du skjønner, min far var gammel sjømann ombord på dampbåt. Da dampbåtene ble faset ut ble slike sjøfolk populære hos NSB, og sjømannen ble derfor lokfører på damptog på sine eldre dager. Han kjørte nok Rørosbanen jevnlig, minnes Jordal.

Bergenseren har ut over dette ikke noe spesielt forhold til Alvdal, men rakk både et besøk på SPAR Østby og på Huldra, før han tok turen ned til Øvre Rendalen. Før han dro røpet han imidlertid at han kunne tenkt seg liv i gamle stasjonsbygninger igjen, slik som på Alvdal stasjon. 

  - Det står at dette er stasjonsmesterens kontor, men kor e stasjonsmesteren, lurte Helge Jordal på med sin rustne og lune bergensdialekt.

Orions belte og Ridder Eindride

Mannen bak stemmene til flere figurer i kjente barnefilmer, samt med store roller i filmer som Orions belte, Svart Hav, Frida - med hjertet i hånden, var nå på tur fra Losna ytterst i Sognefjorden, hvor han på fjerde året hadde spilt hovedrollen som Ridder Eindride Erlendson i et friluftsteater kalt Losnaspelet.

  - Ridder Eindride Erlendson vart slått til ridder av Dronning Margrete etter å ha representert landet vårt under kroninga i Kalmar i 1397. Han tilhørte Losna-ætta som eide store deler av Norge på den tida, og når dronningen skulle ha råd var det som oftest to personer ho lytta til, Bisp Jacob Knutson og Eindride Erlendson av Losna. Endride hadde blant annet kommandoen over både Akershus, Tunsbergshus (Tønsberg) og Bergenshus festning.

  - Spelet om Losna-ætta og i det heile tatt Losna-øya ytterst i Sognefjorden, er vel verdt eit besøk, avrunda Jordal, før turen gikk til Rendalen. 

  • Ingen kommentarer funnet
annonse