annonse
Kultur

Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist

GODT BESØK: Mange var møtt fram i Strålsjøåsen under Garborgdagen lørdag. Foto: Per Hvamstad

Garborgdagen sist lørdag ble et vellykket arrangement, med omfattende og variert program. De over 100 som hadde møtt fram til vandring i Strålsjøåsen fikk en innholdsrik og fin dag.

Erling Straalberg, sjøl gardbruker på Strålsjøvangen, fortalte om grenda. Strålsjøåsen blomstrer og har nå 24 mer eller mindre fastboende i tillegg til mange hyttefolk, som gjennom generasjoner har holdt til ved Strålsjøen.
  Mange var interesserte i å se nærmere på Veslevangen, sommerstedet til Hulda Garborg, fra 1920 til hun døde i 1934. Oldebarnet Ragnvald Walnum tok i mot og folk fikk komme inn i stua til Hulda.
  Stua er ei gammel østerdalsstue fra Strålsjøvangen med mye av det gamle interiøret bevart. Ved høgsetet står ”Malet og bekostet af Ole Johnsen og Marit Simens Datter Straalsjøvang 1842”. På motsatt vegg er det ei lengre og mer innfløkt inskripsjon, som er vanskelig å lese, men det dreier seg om mannens ære og glede med arbeid og velstand.
  Flere av dørene var malt med grove akantusranker. Kanskje malt av Hulda Garborg, eller  er det Harriet Backer som har vært frampå med penselen! Hulda har jo malt dører på Kolbotnen.

Dagny Straalberg tok i mot på Strålberg, lokalt omtalt som Garden, flyttet til sin nåværende plass i 1868. I løpet av de siste 13 åra er alle husa, også smia fra 1814, restaurert. Sommerstue og et stabbur er fra gammelgarden, mens bebyggelsen med unntak av en ny hovedbygning er fra 1860-70 åra. Låven i tømmer er blant de første i sitt slag, enhetslåve, med alle rom og funksjoner under ett tak. Vinterstua, som nå er tatt i bruk på nytt, måtte trekkes bakover i tunet. Ei stue har sjablongmaling, med dyremotiv, løver og tigre.
  Det var mye aktivitet på Strålberg, bygdevegen gikk gjennom tunet og mange var det som var innom og fikk kaffe. Blant de frammøtte var det også flere som mintes tannlegetimer hos Hjalmar Straalberg, tannlege i Oslo men med praksis i Strålsjøåsen innimellom. Borrmaskin måtte trås.
  Her på Strålberg tok Hulda Bergersen inn på sitt første besøk i Strålsjøåsen, mens Arne Garborg var på Kolbotnen. Her og på Strålsjøhaugen var det Harriet Backer holdt til
Nærkontakt med Harriet Backer fikk de frammøtte i kulturstien Harriet på frihand. Harriet Backer som bare malte landskapsbilder når hun var i Strålsjøåsen. På Strålsjøhaug fant hun noen av sine mest kjente motiver: Bondestue fra Strålsjøhaugen, Kortspillere og Høst fra Strålsjøhaugen i 1894.

Garborg5
FAVORITTPLASS: Arnhild Skre og Ragnvald Walnum på Huldas favorittplass på verandaen på Veslevangen. Foto: Per Hvamstad

Garborg1
FORTALTE: Dagny Straalberg orienterte om garden, restaureringsprosjektet og inviterte til servering på Strålberg. Foto: Per Hvamstad

Garbrog3
KJENTE MOTIV: Stopp ved Strålsjøhaug, der Harriet Backer fant noen av sine mest kjente motiv. Foto: Per Hvamstad

Garborg6
DEKOR: Løver og tigre i stua på Strålberg. Foto: Per Hvamstad

Garborg2
UKJENT MALER: Dørutsnitt, hvem har malt? Hulda Garborg eller Harriet Backer? Foto: Per Hvamstad

Ivar Thoresen
Per Hvamstad
Redaktør/Journalist
  • Ingen kommentarer funnet
annonse

Cron Job Starts