annonse
KulturSKRELLEKONKURRANSE: Det uoffisielle NM i mandelpotetskrelling avvikles under mandelpotetfestivalen på Steia hvert år, og det vanker fine premier til beste skreller. Tid, samt nøyaktighet og minimalt med blodsøl er kriteriene det dømmes etter. Foto: Ole Sylte Heggset.

Helga 21-23. september er siste helg før elgjakt, og som vanlig tidspunkt for avvikling av Norsk Mandelpotetfestival på Steia i Alvdal. I samarbeid med flere aktører i bygda legger nå mandelpotetdyrkerlaget siste hånd på programmet, og selv med visse begrensninger grunnet anleggsarbeidet ved stasjonsbygningen, håper dyrkerne på ny folkefest med mandelpotet og anna lokalmat i fokus.

- Alvdal Mandelpotetdyrkerlag sin mandelpotetfestival er etter hvert blitt et av de større arrangementene i kommunen vår, og anslaget de siste årene ligger på et estimert besøkstall rundt 2000 personer. Foruten å være en salgsdag for oss mandelpotetprodusenter skaper den tradisjonelle torgdagen en helt spesiell atmosfære, hvor kultur, lokalmat m.m. gjør dagen til et godt utstillingsvindu for hele Alvdal.

Utstillerøkning hvert år

Dette skriver leder Tor Eggestad i sitt brev til Alvdal kommune om et kommunalt bidrag til festivalen på 20 000 kroner for året i år. Sammen med seg i arrangørstaben har dyrkerne i år fått med Alvdal Bondelag og Alvdal Bygdekvinnelag. 

  - Hvert år siden 2008 er det nå satt ny deltakerrekord, og i 2010 og 2011 har over 40 stands fra store deler av regionen stilt opp på Steia. Fristen for påmelding til stand er i år satt til 14.september, men allerede er vi oppe i nær 20 stands og tror vi bør kunne få 20-30 flere før fristens utløp, sier Eggestad.

Eventuelle standsdeltakere kan sende e-post til: ole_s_heggset@yahoo.com eller ringe tlf 90 92 92 30 

Olav speaker påny

Som de fire foregående årene er NRK-kjendis og eks-tolging Olav Viksmo Slettan påny innleid speaker konferansier. Årets kokkebidrag er ikke helt i boks, men det loves kjente fjes her også. 

  - Vi vet jo at mandelpotetfestivalens mangfoldige program trekker et stort publikum utenfra bygda, og slik bygger et godt omdømme rundt bygda. Årets arrangement vil som tidligere år være en investering som gir oss potetprodusenter godt salg av mandelpotet, men slik festivalen med spesielt torgdagens store besøk har vokst de siste åra, trenger vi drahjelp for å balansere og helst sitte igjen med overskudd fra denne dagen.

Svensker på besøk

Alvdal kommunes deltagelse i Interreg-prosjektet Scandinavian Heartland har arrangementsutvikling som tema, og det arbeides med bidrag fra vårt naboland både under festivalens planlagte seminar fredag og blant utstillerne lørdag.

  - Ja, og det siste nå er at vi trolig får besøk av en delegasjon helt fra Järna, en landsby i Vansbro kommune sør for Siljan. Der har de sin egen potetfestival litt forut for vår, og det er den frivillige foreningen "Ja Järna", som har signalisert et ønske om å komme. I tillegg har en tidligere rektor ved landbruksgymnaset i Rättvik sagt seg villig til å ta turen, og kanskje har han med seg smaksprøver fra sin egen "korvproduksjon", som han nå nyter pensjonisttilværelsen med.

Seminar på fredag

  - I samarbeid med Storsteigen VGS håper vi ellers å få fortsette det vi startet opp som ny programpost i fjor, nemlig med en seminardag på fredag. Koblingen mellom lokalmat og reiselivsopplevelser blir stadig mer synlig verden over, og vår region har mange forutsetninger for å kunne trekke turister til regionen på dette temaet.

  - Destinasjon Røros håper vi kommer, sammen med kjente fjes innen lokalmatkulturen både fra fjern og nær. Kanskje får vi til et matkurs på fredag ettermiddag også, og i samarbeid med Savalen Fjellhotell & Spa vil det i år bli innledet samarbeid hvor gjestene deres tilbys en dag på mandelpotetfesten vår, avrunder Tor Eggestad.

Mandelpotet OlavVSOLAV KOMMER: Olav Viksmo-Slettan (t.v.) kommer for femte år på rad til Norsk Mandelpotetfestivals torgdag 22/9 på Steia. Fjorårets kokkebesøk ble signert kjøkkensjef Kristoffer Hovland fra Fossheim Hotel i Lom, mens årets navn foreløpig ikke er helt fastspikret. Foto: Ole Sylte Heggset.

Mandelpotet urtFJELLURT: Gunhild Skattebu (t.v.) og Fjellurt fikk prisen for beste stands i 2011, og blant de forventede 40-50 standsdeltakerne med kvalitetsvarer innen mat og håndverk, blir det også i år en kåring med fin 1.premie. Foto: Ole Sylte Heggset.

  • Ingen kommentarer funnet
annonse