annonse
KulturERFAREN POTETDUO: Alvdal mandelpotetdyrkerlags leder Tor Eggestad (t.h.) er fornøyd med årets program for Norsk Mandelpotetfestival, og at de i år får til samarbeid om arrangementet med både Storsteigen VGS, samt Alvdal Bygdekvinnelag ved Astrid Gjelten (t.v.) og Alvdal Bondelag. Foto: Ole Sylte Heggset.

Alvdal mandelpotetdyrkerlag har programmet klart for årets utgave av Norsk Mandelpotetfestival.  - Torgdagen blir i tradisjonell stil lørdag, mens det er gledelig at vi får til nytt seminar samt eget matkurs i samarbeid med Storsteigen VGS på fredagen. Søndag er det salg av potet fra alle gårdstun, sier dyrkerlakgets bas Tor Eggestad. Sett med andre ord av helgen 21-23.september for årets potetfest i Alvdal.

 Nok en gang klargjøres det for mandelpotetfestival på Steia, med fast torgdag siste lørdag før elgjaktstart.  - Standspåmeldinger kommer inn jevnt og trutt, og vi ligger an til å havne rundt de to siste årene med rekorddeltakelse og over 40 stands med kvalitetsvarer innen mat, kunst og husflid, sier Tor Eggestad.

Stort høstmarked og skrellekonkurranse

  - Det blir ikke bare matprodusenter fra regionen som stiller opp. I år ser deltakelsen ut til å øke av utstillere fra sørlige deler av Hedmark, og det at det hele tiden kommer nye tilreisende med sine produkter tar vi som et tegn på at utstillerne møter et publikum som kommer ens ærend for å handle, sier Eggestad.

  - NM i mandelpotetskrelling er en uhøytidlig konkurranse som årlig sørger for spenning, blodig alvor og en verdig vinner til slutt.  - Nytt i år er at alle som vil delta kan ta med seg sin egen potetskreller fra kjøkkenbenken hjemme. Det skulle borge for enda raskere og kanskje sikrere skrelling også, sett i et HMS-perspektiv, sier Astrid Gjelten som er bas for skrellekonkurransen.  - Også i år blir det solid premiering og vi har et gavekort til vinneren hos Savalen Fjellhotell & Spa, pluss selvsagt nypotet i sekk!

Olav for femte gang

Olav Viksmo-Slettan kommer nok en gang tilbake for å engasjere publikum og gleder seg som vanlig til å besøke hjemlige trakter.  - Mandelpotetfestivalen har at potensiale og en intim stemning slik Steia er med å gir den, så hit er det bestandig kjekt å få komme, sier han.

Vår speaker er ellers svært så bevandret på matfestivaler de senere åra, og foruten Trøndersk Matfestival på sensommeren hvert år, er Olav også å se og høre med mikrofon i hånda under Matstreif-arrangementet i Oslo hvert år. I år går dette arrangementet helgen forut for mandelpotetfestivalen.

Seminar og kurs

Storsteigen VGS markerer seg på mandelpotetfestivalen hvert eneste år, med en fargerik stand på lørdagens markedsdag. I fjor dro de så i gang et seminar med lokalmatproduksjon som tema.  - Vi er veldig glad for at fjorårets arrangementet videreføres og bidrar til å fylle fredagen i programmet vårt, sier Tor Eggestad.

Ola Grindvold ved Storsteigen VGS lokker i år med et seminar på dagtid fredag som tar tak i temaet omkring lokalmatens betydning i det framtidige reiselivet.  - Foruten Destinasjon Røros og en klasse fra Storsteigen til å holde innslag på seminaret, og har vi fått tak i fargerike programinnslag fra både Telemark og Dalarna.

Bodil Nordjore er kjent fra tusentalls opptredener i NRK Nitimen, og også enkelte innslag som TV-kokk. Hans Barksjø fra Rättvik i Dalarna er en tidligere gymnasieleder som nå nyter pensjonisttilværelsen som korvprodusent, altså pølseprodusent.  - Både Bodil og Hans har garantert refleksjoner som jeg håper vil fenge både reiseliv, dagligvarehandel, landbrukets aktører og for den del alle andre, både her i regionen og andre steder, sier Ola Grindvold på Storsteigen

Han minner også om at Bodil vil dele noen av sine matoppskrifter og erfaringer i et eget matkurs på Alvdal ungdomsskole på ettermiddagen fredag.  - Her tror vi det fort blir fulltegnet så meld deg på, sier Ola og tar gjerne imot påmeldinger til kurset som kun har plass til 16 stk.

Gårdssalg på søndag

Alvdal Mandelpotetdyrkerlags fjorten dyrkere har brorparten av potetarealet i bygda, hvor det nå settes potet på mer enn 800 dekar årlig.  - Etter en hektisk markedsdag lørdag er vi klare til å ta i mot alle hyttebeboere og andre forbipasserende hjemme på gårdene våre for en trivelig handel og prat, sier Tor Eggestad.

Alvdal midt i væla kommer tilbake med mer informasjon omkring mandelpotetfestivalens program i uken forut for festivalen. Følg ellers med på festivalens egen facebookside.

Bodil-001KJENT OG KJÆR MATAMBASSADØR: Bodil Nordjore er lokalmatambassadør hos Fylkesmannen i Telemark, har mer enn tusen opptredener som matekspert i NRK Nitimen og enkelte TV-innslag. Under fredagens seminar på Aukrustsenteret samt et senere matkurs ved Alvdal ungdomsskole vil Bodil gi av seg sjøl og all sin matekspertise. Foto: Mona Gundersen.

HansB blidkar3BLID KAR: Hans Barksjö med ekte knekkebrød fra Dalarna sammen med sin egenproduserte pølse eller "korv" som svenskene sier, samt en flaske lokalt øl i vesntrehånda. Under fredagens seminar på Aukrustsenteret kommer Hans med sine betraktninger om lokal mat, reiseliv og sikkert andre nyttige og morsomme refleksjoner verdt å lytte til. Foto: Studio Lighthouse v. Roger Schedrin.

 

  • Ingen kommentarer funnet
annonse

Cron Job Starts