annonse
Kultur

Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist

 GAMLE DAGER: Johan Nesteby, Karin Platou og Gunn S. Hvamstad tok utfordringen og skrudde tida tilbake til stasjonskopens store dager under søndagens arrangement. Foto: Privat

Søndag var den gode, gamle stasjonskopen tilbake på Alvdal stasjon. I forbindelse med Kulturminnedagen ble det børstet støv av en av bygdas store møteplasser historisk sett – stasjonen.

Det var bra frammøte med stasjonskop i alle aldre og med klesdrakter fra ulike tidsperioder. Reinhardt på Hjemmet hadde feiltolket værvarslinga og tatt ut sparken, mens Reodor Felgen var på utkikk etter oppdrag. ?  Ellers var nok de fleste andre bare ute for å se på de reisende som kom og dro, eller for å kikke på de reisende på toget.

Stasjonsbyen

Toget var litt forsinket så en fikk god tid til å prate sammen, utveksle nyheter og se nærmere på det som skjer på Steia. ?  Steia blir nå historisk stasjonsby, den siste som kommer med i verneplanen. Det er ikke formelt avklart ennå, men alt ligger vel til rette. Ylva Sneltvedt, prosjektleder for Steiaprosjektet, fortalte om det arbeidet som er utført og det som skal skje.
  Særlig på stasjonsområdet skjer det mye for tida. Det blir ny og forbedret perrong, nytt avstigingsområde mellom ilgodshuset og pakkhuset, ilgodshuset blir nytt venterom og Stasjonskiosken blir satt opp att på perrongen, der den opprinnelig stod. ?  Utkjøring for busser blir mellom kirkegardsmuren og Elektroservice. Stasjonsbygningen er også under opppussing, mens Østby og Hotellet på det nærmeste er ferdig utvendig.

Vandring og foredrag

Erland Horten leste fra Kjell Aukrust om de nytelsessyke som kom for å se på godstoget, og ledet deretter vandringa videre gjennom Steia med stopp ved Aukrustmonumentet, der han leste beretningen om skihoppet i Sandeggbakken. ?  Men det må tynnes i vegetasjonen så Sandeggbakken, Storsteigen, Steigardan, Meieriet og bygda kommer fram.
  Følget gjorde også en sving innom Storsteigen, der Horten leste om sveiseren fra Solør, han som reiste att med toget og nå er erstattet av mjølkeroboten i  nyfjøset. Til slutt endte følget på Aukrustsenteret der kulturhistoriker Sjur Harby tok for seg ulike møteplasser.

stasjon5
HISTORIER: Erland Horten leste Aukrust-historier for stasjonskopen som møtte opp på perrongen søndag. Derfra gikk spaserturen til Aukrustsenteret, så fort toget hadde dratt videre nordover. Foto: Privat

stasjon3
SMÅ OG STORE: Stasjonskop i alle aldre inntok perrongen på Alvdal stasjon søndag ettermiddag. Foto: Privat

stasjon4
SYKKELREPARATØR: Reodor Felgen var naturligvis også på plass. Foto: Privat

stasjon2
REINHARDT: Reinhardt i Helge Ness sin skikkelse er ekte stasjonskop. Laila Bjørnsen holdt ham med selskap på perrongen mens de ventet på toget. Foto: Privat

Ivar Thoresen
Redaksjonen
Redaktør/Journalist
  • Ingen kommentarer funnet
annonse