annonse
KulturLØFTA OPP AV NORDLYSET: Søskentrioen Johannes, Oleanne og Sigvart blir løfta opp mot stjernehimmelen av nordlyset, til ei vakker reise mot Svalbard og tilbake, akkurat i tide til å rekke kveldsmaten. Illustrasjon fra boka: Unni-Lise Jonsmoen.

Nordlyset som fenomen er forbundet med både mystikk og gamle, mer eller mindre overtroiske forklaringer. I sin nye barnebok levendegjøres fenomenet gjennom flott tekst og vakre illustrasjoner, signert ekteparet Ola og Unni-Lise Jonsmoen.

Som vanlig er kvaliteten høy på såvel tekst som bilder, når ekteparet Ola og Unni-Lise Jonsmoen gir ut bøker. I den fjerde boka om barnebarnet Johannes er det også gitt plass til storebrors to mindre søsken, Oleanne og Sigvart. Påny er det naturfenomener som forklares på en slik måte at både store og små barn sitter igjen med at de fikk bli med på en levende historiefortelling, samt at de faktisk har lært noe nytt.

Flotte skildringer

Da mor skulle til å servere sjokolademjølk til kvelds, kommer Johannes inn fra sauefjøset med store øyne, og lokker småsøsknene sine ut for å se på nordlyset som han har fått sett jage over himmelen. - Det farer opp og ned og høgt og langt mot nord, forklarer han til søster Oleanne og lillebror Sigvart.

Ute på kjelken får de satt seg ned og etterhvert blir de andre søsknene også vitne til lysorgelet på stjernehimmelen. Videre i fortellingen blir vi med når søskentrioen løftes opp og blir med nordlyset på tur over både norske fjell og fjorder, på besøk innom Karlsvogna og månen, samt helt opp til Svalbard, før de returnerer.

Måten det hele skildres på i Ola's tekst og Unni-Lises flotte illustrasjoner, gjør at både voksen og liten blir med på reisen og sitter igjen med ei lita eventyrhistorie innabords.  - Pappa, jeg har lest nesten hele boka sjøl, dette var morsomt altså, sa min egen 9-åring, da far omsider kom seg inn på loftsrommet for å si god natt i går kveld, og de siste sidene fikk også far bli med på.

Myter og overtro

Det er mye myter og overtro rundt nordlyset som naturfenomen, og både i selve boka samt på ei side helt bakerst, har forfatterparet tatt inn en del faktakunnskap som bare kompletterer verket deres.

  - Vi har forsøkt å både leke litt med tekst og bilder underveis, samtidig som vi jo begge har spesielle opplevelser med nordlyset fra såvel oppvekst, som her på Strømmen i voksen alder. Sammen med våre barn og barnebarns skildringer av nordlyset, har vi diktet en historie som vi håper skal falle i smak, sier ekteparet Ola og Unni-Lise forsiktig.  

De to drar jo på åra, og vet ikke om dette blir siste bokutgivelse eller ei. - Det er klart at med 80 år på meg og 76 år på Unni-Lise, så kan vi vel ikke bli avkrevd så mye mer, humrer Ola. Det aner oss likevel at de to har enda mer på hjertet, som vi andre gjerne fortsatt vil bli tildelt.

Til slutt kan de to berette at det nå jobbes med å lage både lydbok og digital billebok av den siste fortellingen, og både forrige fortelling, "Johannes og villreinen. Hør, hør!", samt denne siste om nordlyset, finnes nå i engelske utgaver. Ingen dum gaveidè om noen vil sende et eksemplar ut av landet for å fortelle om noe av det som er spesielt i vår norske natur.

Spent på 80-årsmarkering

Før vi går må vi så spørre litt om 80-åringen har noen forventninger til kommende helgs markering der musikere og kunstnervenner skal overrrekke sin gave til vår folkekjære forfatter, i anledning hans runde tall. 

  - Nei, jeg er rimelig uvitende om hva som skal skje. Jeg ble oppringt tidlig på vårparten med spørsmål om jeg var hjemme denne helga, og det måtte jeg jo innrømme at jeg var. Da skjønte jeg at noe var på gang, men akkurat nå er jeg bare spent på hva de ulike artistene vil komme med, avrunder Ola Jonsmoen.

Fredag kveld og lørdag utpå dagen er det klart for forestillinger i Aukrustsenteret hvor de ulike verkene til Ola Jonsmoen presenteres både med og uten akkompagnement, og publikum oppfordres til å bli med på feiringen.

Takk for boka, og vel bekomme i helga, Ola og Unni-Lise!

UL OJonsmoenFJERDE BOKA: Johannes og nordlyset er den fjerde i rekken om barnebarnet Johannes, som nå har med seg sine to mindre søsken på oppdagelsesferd når nordlysets fenomen utforskes. Ei både spennende, vakker og lærerik fortelling, vi trygt kan anbefale fra 80-årige Ola og 76-årige Unni-Lise Jonsmoen. Foto: Ole Sylte Heggset. 

NordlysturFORSKREKKET: Nymånen skvetter når Oleanne og søksnene passerer ridende på nordlyset. Ill: Unni-Lise Jonsmoen.

IsbjornISBJØRNMØTE: Oleanne og Sigvart lytter spent når isbjørnen fanger dem ned for en stakket stund, før nordlyset tar de med seg i retur fra Svalbard. Ill: Unni-Lise Jonsmoen.

IsbjornrideturRIDETUR: De færreste har opplevd en ridetur på isbjørnryggen, men i Ola og Unni-Lises flotte eventyrfortelling får lillesøster Oleanne og lillebror Sigvart bli med, mens Johannes flakser med på nordlysets fakkel over. Ill: Unni-Lise Jonsmoen.

 

 

  • Ingen kommentarer funnet
annonse