annonse
KulturAVGJORT: Norges morsomste bok er kåret i NRK P2 og det ble ikke bare en bok, men tre. Kjell Aukrusts Alvdalstrilogi gikk til topps med over 40 % av stemmene, forteller NRK's bokanmelder Anne Cathrine Straume. Foto: Ole Sylte Heggset.

Alvdalstrilogien til Kjell Aukrust om Simen, Bonden og Bror min, er nettopp kåret til Norges morsomste bok gjennom tidene i programmet Kulturhuset på NRK P2.

Den siste uken har NRK's bokblogg ved litteraturavdelingen i statskanalen gjennomført en uhøytidlig kåring der lytterne har kunnet stemme fram Norges morsomste bok gjennom tidene. Blant de ti bøkene som konkurrerte var Kjell Aukrusts berømte Alvdalstriologi plukket ut. Bøkene om Simen, Bonden og Bror min var altså ansett som ett bokverk, og fredag ettermiddag kl. 14.45 kunne bokanmelder Anne Cathrine Straume avsløre hvem som gikk til topps.

Suveren vinner

Mens det skilte kun to stemmer mellom andre- og tredjeplassen, var det en suveren vinner som våre blogglesere har stemt fram. Alvdalstrilogien til Kjell Aukrust fikk nemlig over 40 % av stemmene, fortalte Straume via NRK P2's Kulturhuset.

Hun så tidlig at Erlend Loe, Rolf Sagen og Arnfinn Kolerud pekte seg ut som favoritter, men i sluttspurten var det ingen av dem som klarte å slå vår folkekjære tegner og forfatter i kåringen. – Når man leser Kjell Aukrusts første bøker i dag, kan man ikke akkurat kalle dem hysterisk morsomme. Her er heller en litt neddempet og lun humor, men Aukrust gikk jo aldri av veien for å rette inn et kraftig spark til tynsetingene, for eksempel, alvdøl som han var, sier bokanmelder Straume på NRK's nettsider om saken.

Detaljer i det dagligdagse

Hun tror at det er kombinasjonen av Aukrusts karakteristiske tegninger av bygdefolket og detaljerte beskrivelser av dagligdagse hendelser med humoristisk tilsnitt, som skaper gjenkjennelse og anerkjennelse blant norske lesere.

– Kjell Aukrust var uærbødig, og hadde en sjarmerende blanding av uskyldighet og fandenivoldskhet som gjorde fortellingene hans til noe mer enn tradisjonelle erindringer. Han lekte seg, både med strek og ord, forklarer Straume, som møtte Aukrust hjemme på Ljan i Oslo i 1996.

– Jeg skulle intervjue ham i forbindelse med at Aukrustsenteret stod ferdig. Jeg ringte på dørklokken nede, Kjell og Kari bodde i en leilighet, og jeg fortalte hvem jeg var. Da kom det kontant fra forfatteren: – Har du passordet?

Passord på rim

– Passord? spurte jeg. Aukrust sier: «Ja, Solan sier at han ikke slipper noen inn uten at de oppgir passordet. Og Ludvig mener dessuten det går på rim». Straume var med på leken, og fant i farten på det hun selv betegner som «det svært lite ambisiøse rimet» Solan, Solan, hei, hei, hei, kan jeg komme inn til deg?

– Hva sier du Solan? hørte jeg Aukrust spørre, og heldigvis godtok Solan mitt nødtørftige rim, så jeg slapp inn. For Kjell og Kari Aukrust, som var barnløse, var Solan og Ludvig alltid med, de siste årene, som familiemedlemmer, rett og slett, forteller hun.

- Barnslig fantasi

Daglig leder på Aukrustsenteret, Gunn Strømsøyen Hvamstad, er også intervjuet i forbindelse med kåringen, og mener tittelen «Norges morsomste bok» er vel fortjent. – Aukrust kunne skildre barndommen og oppveksten på en måte som gikk hjem hos hele det norske folk, sier hun.

Ola Jonsmoen, som i kveld og i morgen feires for sine 80 år, er enig med Gunn og slettes ikke overrasket over at Alvdalstrilogien stakk av med seieren. – Det er blant annet en barnslig fantasi som gjør Aukrust morsom. Det er noe som jeg tror er gjenkjennelig for svært mange. Det gir en følelse av felles identitet, noe vi alle kan ta del i, forklarer han til nrk.no.

 

  • Ingen kommentarer funnet
annonse

Cron Job Starts