annonse
KulturJEREVAN: Årets bokhovedstad, utnevnt av UNESCO, er Jerevan i Armenia. Kommende søndag blir det foredrag og utstilling om hovedstaden i Armenia på Alvdal bibliotek. Millionbyen har rundt 1/3-del av Armenias befolkning, og ligger på 1000 meters høyde ved foten av Arafat-fjellet i bakgrunnen på bildet. Foto: wikimedia.org.

Søndag 10. februar kl.19.00 inviterer Alvdal bibliotek til kåseri og utstilling om årets bokhovedstad Jerevan og om landet Armenia. I 2012 ble hovedstaden i Armenia, Jerevan, valgt til årets bokhovedstad. Dette er en utnevning som UNESCO har stått bak siden 2001, og som har tidsbegrensning 23. april et år til 22. april neste år.

Sammen med de tre store internasjonale faglige organisasjonene fra bøkenes verden – IPA, IBF og IFLA utpekes det en bokhovedstad av UNESCO. Dette initiativet er et samarbeid mellom representanter for de viktigste aktørene i bokbransjen, samt en forpliktelse for hovedstaden som blir valgt til å fremme bøker og lesing.

Historie fra 782 f.Kr.

Britt Steien Rasmussen ved Alvdal bibliotek har familie med kjennskap til Jerevan og Armenia, og er initiativtaker utstillingen om årets bokhovedstad. Jerevan er faktisk en av verdens eldste byer og har vært bebodd uten avbrekk siden byens historie begynner omkring år 782 f.kr.

Det særegne alfabetet ble laget i år 406 og har fulgt de kristne armenerne gjennom tidene i korsveien mellom persere, det ottomanske riket og Sovjetunionen fram til i dag. Britts niese Lene Wetteland er rådgiver på Armenia i menneskerettighetssorganisasjonen Den norske Helsingforskomitè, og var første gang i Armenia da hun arbeidet for det armenske røde kors i 2005-2006.

Bilder og historie

Der møtte hun også mannen sin, Mher Grigoryan. De to vil ha en presentasjon om Armenia med bilder og historier fra dagligliv og historien til det spennende landet.

Jerevan har rundt 1/3-del av Armenias befolkning med sine rundt 1,1 millioner innbygger. Byen ligger på rundt 1000 meters høyde ved foten av det velkjente Arafat-fjellet som har to topper på henholdsvis 5165 og 3935 moh. Arafat-fjellet ligger i Tyrkia, mens det foruten Armenia og grenser mot Iran.

Jerevan Mombai 110212KAN KULTUREN: Bibliotekets temakveld får besøk av to som virkelig kan kulturen og livet i Armenia. Lene Wetteland møtte sin mann Mher Grigoryan, mens hun jobbet for det armenske Røde Kors i 2005-2006. Foto: Privat.

 

  • Ingen kommentarer funnet
annonse