annonse
Kultur

Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist

 STOR KUNSTNER: Helge Ness slik han trivdes godt, med skisseblokken i fanget og med Aukrustsenteret i bakgrunnen. Foto: Ivar Thoresen

Helge Ness er død. Med ham er en stor kunstner og kulturpersonlighet i Alvdalsbygda borte.

Helge Ness døde fredag kveld etter kort tids sjukdom, bare 64 år gammel. Han etterlater seg et tomrom, en sorg og et savn som vil prege bygda i lang tid framover.

Helge var en institusjon i Alvdals kunst- og kulturliv. En kreativ kraft som skapte glede, varme og ofte latter overalt hvor han var. Hans lune humor og unike evne til å gjøre seg om til bygdeoriginaler – som for eksempel Reinhardt eller fjøsnissen Nystumoen – var i særklasse spesiell.
  Ingen behersket Kjell Aukrusts univers som Helge Ness. Ingen forstod å føre Aukrust-arven videre som ham. Med den aller største respekt for originalen tok han Aukrusts viltre ideer videre, både i ord, tegninger, illustrasjoner og  opptredender.
  Han var sentral i det pågående arbeidet med utbygging av Flåklypa-toppen ved Aukrustsenteret. Det er Helge Ness sine tegninger som danner mye av grunnlaget for de spennende planene.

Det var tegner og illustratør han var. Det var den lekne streken som drev ham fram gjennom et helt særegent kunstnerisk uttrykk.
 Helge Ness har opp gjennom åra illustrert mange bøker for andre. Men han ga også ut sine egne. Bøkene var i utgangspunktet barnebøker, men fenget også voksne lesere gjennom sine lune tekster og mesterlige illustrasjoner.
  «Jutulhogget. Ei dramatisk framstilling av segna om korleis Jutulhogget vart til» var hans første utgivelse. Den kom i 1978. Året etter ga han ut «Trym reinsbukken» og i 1980 kom «Arken på det grøne fjellet.»

Også på teaterfronten var Helge Ness en skapende drivkraft. Senest sist sommer, under Alvdal spell- og danselags oppsetning av forestillingen «Malena-Knut – gløtt frå eit spelemannsliv», der han både hadde delansvar for regien og deltok som en av skuespillerne.

Gjennom et langt yrkesaktivt liv som grafisk designer har Helge Ness satt sitt tydelige visuelle preg på regionen. Det er ikke få virksomheter, bedrifter, arrangement, lag eller foreninger som har fått sin logo, sine brosjyrer og sitt markedsføringsmateriell utformet og designet av ham.

Få alvdøler har satt så tydelige spor etter seg på så mange områder som Helge Ness. Vi hedrer hans minne med den største respekt.

HelgeNessMalena
MALENA-KNUT: Helge Ness var sentral i Malena-Knut spelet på Husantunet i fjor sommer, både som regissør og skuespiller. Foto: Ivar Thoresen

HelgeNessReinhardt
REINHARDT: Reinhardt på hjemmet var en av bygdeoriginalene Helge Ness tok på kornet. Her i forbindelse med åpningen av Sansehagen i fjor sommer. Foto: Ivar Thoresen

HelgeNessNystumoen
FJØSNISSEN: Hver jul har Helge Ness Fjøsnissen Nystumoen forfattet og sendt julebrev til kong Harald, sammen med Aukrustsenterets Venner. Foto: Ivar Thoresen

Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist
  • Ingen kommentarer funnet
annonse