annonse
Kultur

Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist

 JOHANNES OG BJØRNEN: Unni-Lise og Ola Jonsmoens barnebarn Johannes B. Jonsmoen (7) har gitt navn til Johannes-bøkene i strek og bokstaver fra kunstnerduoen i Sivildalen. Her sjekker Johannes sammen med småsøsknene Oleanne (5) og Sigvart (3) den nye boka Johannes og bjørnen – naturlig nok ved bjørnen i Jonsmoens hage, som har vært viktig inspirasjon til den nye boka. Foto: Ivar Thoresen

Johannes og bjørnen heter det helt ferske tilskuddet i serien av bildebøker om Johannes som Unni-Lise og Ola Jonsmoen har gitt ut sammen. En fantasihistorie inspirert av en utskjært trebjørn i Jonsmoens hage og perfekt for barn som er akkurat i den alderen at de går fra å bli lest for til å lese sjøl.

Jonsmoen-ekteparets barnebarn Johannes (7), Oleanne (5) og Sigvart (3) er alle sentrale i historien om Johannes og bjørnen. Johannes har, som alle skjønner, gitt navn til hele bokserien. At den nye boka i tillegg handler om en bjørn er heller ingen tilfeldighet.
  I hagen til Jonsmoen i Sivildalen har det  nemlig i et års tid stått en stor treskjært russisk bjørn. Det var Unni-Lises 80 årsgave til mannen Ola og nå har bjørnen gjort nytte for seg som inspirasjon til den helt ny bildeboka – med Unni-Lises frodige akvareller og Olas lune tekster.

Naturundring

– Det er vel en blanding av naturundring og barnlig fantasi, sier Ola Jonsmoen om Johannes og bjørnen – den femte i serien av bildebøker om Johannes utgitt på Sollia forlag. To av dem er til og med oversatt til engelsk.
  – Dette er først og fremst et overskuddsprosjekt, fortsetter Jonsmoen og snakker da ikke om økonomisk overskudd, men om kunstnerisk energi. Fordi de forrige bøkene ble så populære, kom denne boka på oppfordring – og verken Unni-Lise eller Ola Jonsmoen var tunge å be da forespørselen kom.

Ikke enige, men samkjørte

Både Tegneren Unni-Lise og forfatteren Ola mener de er ganske samkjørte når de gjennomfører sine bokprosjekter i fellesskap.
  – Først får vi fram en idé sammen. Så vil jeg helst at Ola skal lage teksten som jeg kan lage bilder ut fra, sier Unni-Lise om prosessen fra idé til ferdig bok.
  – Litt diskusjoner blir det underveis. Vi er ikke enige om alt, men samkjørte er vi, supplerer Ola.

Dyr og mennesker

I sum har samarbeidet nok en gang munnet ut i et spenstig produkt der tekst og akvareller spiller frodig og fantasifullt sammen.
  – Jeg liker god å blande dyr og mennesker i akvarellene, forteller Unni-Lise.
  – Jeg synes nesten jeg kan snakke med dyra. Ikke snakke med dem med språk, sjølsagt, men jeg kommuniserer godt med dem.
  Ektemannen Ola røper også at det er flere bokprosjekter på gang, uten at han foreløpig vil si så mye mer om hva det dreier seg om. Men bokstaver blir det.
  – Hvis jeg ikke får skrevet litt hver dag blir jeg sur og utilfreds, røper han.
  Og de som kjenner Ola Jonsmoen vet at han sjelden er sur. Det må bety at han får skrevet mye. Det vil garantert glede mange når han kommer så langt at det er tid for å dele det med andre.

 

Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist
  • Ingen kommentarer funnet
annonse