annonse
Kultur

Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist

 BAUTA: Einar Ødegård Gjelten (fra venstre), Hans Steien Rasmussen, Gina Ødegård Gjelten og Andreas Borkhus Tronsgård i Livestockfestivalen er stolte av å presentere Bjørn Eidsvåg – en bauta i norsk musikkhistorie – som en av headlinerne under sommerens Livestockfestival på Skytterbanen. Foto: Ivar Thoresen

Livestockfestivalen letter på sløret og presenterer en av årets store headlinere: Bjørn Eidsvåg kommer med fullt band til Stormoen skytterbane i Alvdal lørdag 12. juli.

– Dette blir tidenes beste Livestockfestival, sier Einar Ødegård Gjelten ubeskjedent på vegne av den ambisiøse og drevne gjengen som stor bak den stadig mer populære og proffe festivalen, som har vært arrangert siden 2007.
  Han tar neppe munnen for full. Ved siden av Eidsvåg er nemlig et kobbel av gode og kjente artister klare for årets Livestock – som OnklP og de fjerne slektningene, Johndoe, Krast, High Time, Niterian, Gadarene Wine, Garden Of, Tuveia & Caroline Røste og ikke minst Funky Fjellfolk – et sammensatt knippe av toppmusikere fra regionen som gjorde stor suksess under fjorårets festival.
  – De er minst like spillesugne i år, lover arrangørene.

11. – 13. juli

Så det er bare å sette av helga 11. – 13. juli og sette kursen mot Stormoen skytterbane i Alvdal. Der blir det tett mellom de musikalske høydepunktene. Og som før blir det også mye anna artig å finne på med Livestock Base Camp.
  – Johndoe er et trønderband som ganske sikkert blir et hyggelig gjensyn for mange tidligere studenter i Trondheim. OnklP og de fjerne slektningene er også et høydepunkt i årets program, forteller Andreas Borkhus Tronsgård.
  – Dette er et nytt superband som rapperen OnklP har fått satt sammen med musikere fra blant annet Oslo Ess og Turboneger. Veldig gøy å få dem til Alvdal og Livestock, sier Borkhus Tronsgård.
  Og han lover mer:
  – Vi har ett ess eller to til i ermet, som vi vil slippe etter hvert.

Eidsvåg i skuddet

Livestock-gjengen er uansett strålende fornøyd med å ha fått den folkekjære bautaen Bjørn Eidsvåg på plass.
  – Utrolig bra at vi får ham hit i et år hvor han virkelig er på topp og mer aktuell enn på lenge. Dette blir en veldig bra konsert, tror Borkhus Tronsgård.
  Bjørn Eidsvåg debuterte som artist helt tilbake i 1971 og har fram til i dag gitt ut hele 25 plater som til sammen er solgt i flere enn 1,7 millioner eksemplarer.
  Presten, rockeren og visesangeren Bjørn Eidsvåg trenger neppe noen nærmere presentasjon. Etter et liv som toppartist i en mannsalder har de fleste et forhold til ham og hans musikk – like gjerne brukt i begravelser som i bryllup og andre sammenhenger.
  Bjørn Eidsvåg skrive rsanger med tekster som gjør inntrykk og melodier som fester seg. Slik har han skapt seg en utrolig sterk posisjon i norsk musikkhistorie – og foruten å gi ut egne plater, har han bidratt med tekst og musikk til mange andre artister opp gjennom åra.
  I sitt 60. år er han nå klar for Alvdal og årets Livestock.

1200 i fjor

– Vi mener vi har mer kvalitet enn noen gang i det musikalske programmet, sier Einar Ødegård Gjelten og håper på rekordbesøk i år igjen. I fjor var det 1200 besøkende – og utsolgt – på Livestockdagene. 1200 om dagen er maks av det arrangørene kan ta inn pr. i dag, men se ikke bort fra at kapasiteten blir utvidet om billettsalget tar av.
  Arrangørene bruker grovt sett rundt 300.000 kroner på artister, og da skal de definitivt ha for at det skapes mye kvalitet for pengene.  Fjorårets festival nærmet seg millionomsetning totalt, økte inntekter – men også økte kostnader. Likevel ble det totalt sett et lite overskudd, og det brukes som idealistiske arrangører ønsker: Til å gjøre årets festival enda bedre.
  – De første åra hadde vi et ganske ungt publikum. Sånn sett var det et smart trekk vi gjorde i fjor, med Odd Nordstoga og Ingebjørg Bratland. Nå er den typiske Livestock-gjesten en som er musikkinteressert og mellom 15 og 90 år, sier Ødegård Gjelten.
  Med Bjørn Eidsvåg på plass i år håper de nok en gang å fenge det litt mer voksne publikummet, i tillegg til de yngre, som naturligvis også får sitt, både i topp og bredde.
  – Vi favner ganske bredt. Fra hardrock og rock, via hip-hop til norske viser og folkemusikk.

Forhåndssalg av festivalpass

Fokuset på lokal mat og drikke er en annen suksess fra i fjor som videreføres også på årets festival. Samarbeidet med Atna Bryggeri og Vingelen Bakst fortsetter.
  Det gjør også forhåndssalget av billetter, men i år med ny samarbeidspartner – eBillett, samme operatøren som brukes blant annet av kinoene på Tynset og Alvdal.
  – Billetter kan kjøpes via egen app på smarttelefoner eller på våre hjemmesider, så nå kan folk enten ha billetten på mobilen eller skrive den ut hjemme og ta den med, sier Einar Ødegård Gjelten. Han forteller videre om en liten økning i billettprisene fra i fjor. En nødvendighet for å få tallene til å balansere til slutt.
  – Men for de som kjøper festivalpass på forhånd er prisen den samme som i fjor, og prisene er uansett overkommelige. Det har alltid vært et mål for oss å holde billettprisene så lave som mulig, slik at flest mulig skal kunne komme.
  Ordningen med rabatt på festivalpass for de som har Kulturkortet fortsetter også, men begrenset oppad til 300 festivalpass, så her kan det lønne seg å være tidlig ute.

Basecamp med mange aktiviteter

Livestockfestivalen er mer enn musikk. Livestock Basecamp videreføres med spennende aktiviteter som beachvolleyball, downhillsykling, juving og fallskjermhopping.
  – I tillegg lanserer vi i år guidede sykkelturer på stier i Alvdal. Stisykling stiller litt mindre krav til sykler og sikkerhetsutstyr enn downhill-syklinga og det er mange fine områder for det, sier Hans Steien Rasmussen, som er sentral når det gjelder basecamp-programmet.
  Han minner også om at arrangørene leier ut både sykler og sikkerhetsutstyr til de som har lyst til å prøve seg på to hjul ned bratte og ulendte bakker.

Trenger frivillige

For å få Livestock til å gå i hop trener arrangørene også i år bistand fra mange frivillige i alle aldre.
  – Vi trenger hjelp til alt mulig både før, under og etter festivalen. Og de som hjelper til skal slippe å jobbe hele tida, det blir tid til å være gjest også, lover Einar Ødegård Gjelten, og frister med både festivalpass, mat og drikke til de som har lyst til å gjøre en frivillig innsats for å gjøre Livestock enda litt bedre.

Bandbattle – kjempemulighet for lokale

Livestock Band  Arrangørene minner dessuten om Livestock Bandbattle, der lokale band og artister har en sjanse til å bli stemt fram og stå på samme scene som de mer kjente artistene under Livestock.
  – Påmeldingsfristen er allerede torsdag, minner Gina Ødegård Gjelten om, og oppfordrer interesserte om å lese mer om konkurransen på Livestocks hjemmeside.

BjornEidsvag
AKTUELL: Bjørn Eidsvåg kom med nytt album – «Far faller», på slutten av fjoråret. Nå er han i anledning sin 60 årsdag hedret av norske og nordiske artister med albumet «Bauta». I juli kommer han til Alvdal og Livestockfestivalen. Foto: Agnete Brun

 

Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist
  • Ingen kommentarer funnet
annonse