annonse
Kultur

Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist

 I VINDEN: Unni-Lise og Ola Jonsmoen er klar med en ny bildebok i Johannes-serien. Denne gangen er Johannes i vinden. Foto: Ivar Thoresen

Unni-Lise og Ola Jonsmoen er klar med sin sjette bildebok for barn i Johannes-serien. Denne gangen handler det om vinden.

– Vi ser det litt som en oppgave i bildebokverdenen å få fram unger som som bor på bygda i deres hverdag. Vi håper vi kan vise at det er spenning og mye å oppleve her også. Kanskje kan vi lokke noen til å slå seg til her, og kanskje til og med få barn her, sier Ola Jonsmoen og medgir at han fant den nylig offentliggjorte statistikken om antallet førsteklassinger i regionen svært nedslående.

Tekst og akvareller

Som vanlig er det Olas korte og poengterte tekster og Unni-Lises strek i form av akvareller som har blitt til ei ny bok utgitt av Sollia forlag.
  «Johannes i vinden», som den nye boka heter, kommer ut omtrent nøyaktig ett år etter den forrige utgivelsen i samme serie - «Johannes og bjørnen».
  Til sammen er det blitt seks bøker med Johannes. To av de fem tidligere utgitte bøkene er i tillegg oversatt og utgitt i engelsk språkdrakt.

Landskap og natur

Natur og landskap har i en eller annen form vært tema i alle bøkene om Johannes, og det var ikke tilfeldig at det ble vinden som kom i fokus denne gangen.
  – Det er på mange måter ei aktuell bok. Særlig fordi vi på vårparten i år opplevde at naturkreftene var mer uregjerlige enn jeg har opplevd på mange, mange år, sier Ola Jonsmoen og forteller om styrtregn og storm han knapt har sett maken til siden han gikk på folkeskole på Strømmen, og det blåste så fælt at hovedbygningen på garden Utistuen på Brandvålen ble løftet til værs så mye at gardinene ble klemt mellom tømmerstokkene da det datt ned igjen.
  – Så kan en jo spekulere om det er klimaendringer som skjer, men det har vært mye vær og ungene er også i været. Sånn sett var det et passelig tema, mener forfatteren.

Samspill

– Min jobb er å supplere tekstene med illustrasjoner, og jeg prøver alltid å vri det litt annerledes enn i teksten og gå litt videre. Det er mer utpreget i denne boka enn i de forrige, sier Unni-Lise Jonsmoen.
  – Så prøver jeg jo å gjøre det litt skummelt også, da. Litt galskap må til, fortsetter hun og forteller at hun liker best å ha teksten klar når hun går i gang med sin jobb.
  Men det betyr ikke at teksten alltid kommer før bildene, sjøl om det virker sånn i praksis.
  – Vi snakker mye om bilder, og det gir meg ideer til tekst, sier Ola for å illustrere samspillet som ligger bak bildebøkene om Johannes.
  – Og det er jo artig. Det er ikke så ofte vi får muligheter til å samarbeide på denne måten.

Roste bokhandlerne

Denne gangen inviterte Unni-Lise og Ola Jonsmoen også Irene Tronslien fra Alvdal Bok- og Papirhandel og Siri Strømmevold fra Tynset Bokhandel til boklansering i Sivildalen.
  – Vi synes det kunne være hyggelig å få med de lokale bokhandlerne. De gjør en fantastisk jobb for forfattere og kunstnere, sier Ola Jonsmoen, og mener de absolutt fortjener litt positiv oppmerksomhet for hvordan de bidrar til gjøre lokal litteratur synlig.

 

JohannesIll1
MAKEN TIL VIND: Det er både dramatikk og spenning i den nye bildeboka fra Unni-Lise og Ola Jonsmoen - «Johannes i vinden». Illustrasjon: Unni-Lise Jonsmoen

JohannesIll2
SENGA SKJELV: «Johannes kjenner at senga skjelv for kvart vindkast, men det er vel berre noe han trur. Han stiltrar seg på tå bort til glaset. Dei andre i huset søv og han vil ikkje vekke dei.» Illustrasjon: Unni-Lise Jonsmoen

 

Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist
  • Ingen kommentarer funnet
annonse

Cron Job Starts