annonse
Kultur

Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist

 2001: Her er 2001-utgaven av Alvdal Mannskor. Året etter arrangerte de sitt hittil siste stevne for Norges korforbund, Østerdalen. Foto: Ivar Thoresen

I 2015 fyller Alvdal Mannskor 100 år, og jubileet markeres storstilt i juni. I jubileumsgave ønsker koret seg flere sangglade medlemmer.

Alvdal Mannskor har vært i sammenhengende drift fra 1915. Med litt varierende aktivitet riktignok, men koret har sunget sine sanger hvert eneste år i snart 100 år.
  Toppen ble nådd i 1948, da koret arrangerte stevne og talte hele 59 sangere, derav 19 fra daværende Auma Mannskor. I jubileumsåret 2015 starter Mannskoret med 13 medlemmer – men med et klart mål om å bli flere.

På sangerjakt

– Vi har bruk for flere stemmer, og jakter alltid på folk som er glade i å synge, sier korets leder gjennom de siste 21 åra, Karl Johan Skarpnes.
  – Vi har prøvd mange forskjellige rekrutteringstiltak opp gjennom åra, men har ikke helt funnet nøkkelen ennå.
  Han og dirigent Harald Grue lover mye moro og mange fine turer, i tillegg til sangen, for de som måtte føle seg litt fristet av korlivets gleder og utfordringer.

Jubileum i juni

5. og 6. juni planlegges det stor jubileumsmarkering for og med Alvdal Mannskor. Programmet er ikke endelig spikret, men at det blir en jubileumsforestilling som utvikles av Mannskoret sammen med trofaste samarbeidspartnere som Tone Hulbækmo, Hans Fredrik Jacobsen, Ola Jonsmoen og Tore Reppe, er helt klart.
  Også at det blir arrangementer både fredag og lørdag, at det blir en kirkekonsert og en profankonsert og at gruppa BF Family fra Hitra skal bidra.

Kring ´n Kjell

Gjennom sin straks 100 år lange historie har Alvdal Mannskor vært involvert i en lang rekke store arrangementer og prosjekter.
  Det vil føre for langt å nevne alle, men forestillingen «Kring ´n Kjell» i forbindelse med åpningen av Aukrustsenteret i mai 1996, er antakelig den største enkeltsatsingen.
  – Den kom i stand etter en idé og initiativ fra Mannskoret, sier Kalle Skarpnes.
  Ola Jonsmoen, Tone Hulbækmo, Hans Fredrik Jacobsen og Rolf Norsen var sentrale samarbeidspartnere også den gangen. Resultatet ble en feiende flott forestilling med mange aktører fra bygdas kulturliv på scena i Flåklypasalen i Aukrustsenteret – inkludert jodledamer fra Folldal. Og med Kari og Kjell Aukrust som begeistrede tilhørere midt på første rad.

Fra Oklahoma til Bardu

Kring ´n Kjell var slett ikke det første prosjektet hvor bygdas kulturliv løftet i flokk i felles satsing, med Mannskoret som sentral aktør.
  I 1983 var både kor, korps, strykeorkester og amatørskuespillere med på oppsetningen av musikalen Oklahoma, som ble spilt for fulle hus i Alvdal samfunnshus.
  I anledning 200-årsjubileet for utflyttinga fra Nord-Østerdal til Bardu ga Alvdal kommune forestillingen «Ein veg mot nord», med tekst av Ola Jonsmoen og musikk av Ellef Røe, i gave til Bardu kommune. Alvdal Mannskor stod for framføringen av forestillingen i Barduhallen i 1991.
  Ellers har Mannskoret vært involvert i alt fra Steigen skoles jubileumsforestilling Ronja Røverdatter i vår til markeringen av 100 års stemmerett for kvinner og sang i snøfonna i Tron i anledning Kjell Aukrusts 80-årsdag.
  – Dessuten er vi fast på Solsida og synger for beboerne i romjula hvert eneste år, påpeker Skarpnes og Grue.

Mange betydningsfulle

Da Alvdal Mannskor ble stiftet 6. mars 1915 var Per Sandmæl korets første dirigent. Han ble etter 20 år avløst av Harald Jensen, som dirigerte koret i 23 år, fram til 1958.
  Etter den tid har koret hatt mange betydningsfulle ildsjeler og dirigenter fram til dagens rutinerte dirigent Harald Grue, som har svingt taktstokken i flere perioder.
  Per Steien, Oddbjørn Ramstad, Knut Stiklestad, Ingebrigt Heggem, Rolf Andersen, Tore Reppe og Lars Gustav Moldstad er de andre musikalske lederne Alvdal Mannskor har hatt glede av i løpet av sin 100 år lange historie.
  Selv om Alvdal Mannskor ikke er av de største, er de i følge Skarpnes i verdenstoppen når det gjelder lojalitet til de ukentlige øvingene.
  – Medlemmene er flinke til å møte opp. Oppmøtet er rett og slett fabelaktig, mener korlederen.
  Som et av rundt 20 medlemskor i Norges korforbund Østerdalen har Alvdal Mannskor arrangert sangerstevner i 1948, 1965, 1982 og i 2002.

Mannskor100B
JUBILEUMSKORET: Alvdal Mannskor, med dirigent Harald Grue til venstre, bidro som vanlig da jula nylig ble sunget og spilt inn i Alvdal kirke. I jubileumsåret teller koret 13 medlemmer. Foto: Ivar Thoresen

Mannskor100G
OKLAHOMA: Forestillingen Oklahoma i 1983 er en av storsatsingene som Alvdal Mannskor har vært med på, i samarbeid med andre gode krefter i bygdas kulturliv. Foto: Privat

Mannskor100D
TEGNET: Oklahoma-gjengen, fanget i Helge Ness sin frodige strek.

Mannskor100E
ÅPNING: Alvdal Mannskor i friskt driv under forestillingen «Kring ´n Kjell» i forbindelse med åpningen av Aukrustsenteret i 1996. Foto: Privat

Mannskor100F
1996: Alvdal Mannskor tok initiativet til storsatsingen «Kring ´n Kjell», og mange gode kulturkrefter i bygda tok del i prosjektet i forbindelse med åpningen av Aukrustsenteret i 1996. Foto Privat

Mannskor100C
KRING ´N KJELL: Mannskoret var svært sentral i «Kring ´n Kjell», åpningsforestillingen ved Aukrustsenteret. Foto: Privat

 

Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist
  • Ingen kommentarer funnet
annonse