annonse
Lag og foreningerBLÅVOLA 4H: Gjengen i Blåvola 4H som fikk sine velfortjente diplomer for utførte prosjekter under sist søndags høstfest. Foran f.v. Adine Neslund Øverland, Ella Randen, Lina Neslund Samuelshaug og Johannes Randen. Bak f.v. Jeanette Solheim, Ane Nygard, Eline Valråmoen, Kristine Follstad, Anders Lillebo Stormoen, Oddne Nygard. Foto: Karianne Sollid Randen.

Både Kvikk og Blåvola 4H kunne ønsket seg nye medlemmer, men aktiviteten deres er det uansett ingenting å si på. Sist helg avholdt begge lagene sine tradisjonelle høstfester, Kvikk 4 H i Basheim lørdag kveld, mens Blåvola 4H satset utendørs på Kaninholmen søndag.

Man kan bli med i 4H fra 9 års alder, og går deretter gradene som først aspirant, deretter junior og til slutt senior. Alle 4H-ere pleier da normalt å produsere en fordypningsoppgave i løpet av året, og denne presenteres i forbindelse med avslutningen som for de fleste er en tradisjonell høstfest med utstilling.

Felles aktivitet

– Mens Alvdal tidligere hadde fire ulike 4H-klubber, Urlia, Frisk, Kvikk og Blåvola 4H, er det nå kun de to sistnevnte som er i live. Kvikk 4H på Strømmen har flere medlemmer enn Blåvola, og lagene har ulike arrangementer felles i løpet av året, sier Karianne Sollid Randen i Blåvola 4H.

– I vinter har de hatt overnattingstur sammen på Allmannastua, vært i Trysil på sommerleir og hatt felles film - og hyggekveld i Basheim. Noen av Blåvolas medlemmer var også en tur på Savalen og koste seg i bassenget der i april. Ellers satser 4H på aktive, sosiale ungdommer i ulike aktiviteter, og for det meste ute i naturen. Fylkesleiren sommerstid er definitivt høydepunktet, og i 2014 arrangeres denne i Stange.

Kvikk 4H i Basheim

Lørdagens høstfest i regi Kvikk 4H gikk som mange ganger før av stabelen i Basheim på Strømmen. Barn og voksne i alle aldre hadde møtt opp for å få med seg de utstilte prosjektene som handlet om alt fra gaupe til hvordan leve som utvekslingsstudent i USA.

Medlemmene hadde som vanlig gjort et godt stykke arbeid, og i tillegg til utstillingene var det som vanlig underholdning som fenget. Sketsjer og sang hadde medlemmene i år stått for helt selv uten noen hjelp fra klubbrådgiverne. – Vi syntes det var riktig å ta grep om dette selv, ettersom 4H er en medlemsstyrt organisasjon, sier Leder Mattis Tronsmoen stolt. 

Totalt 27 medlemmer hadde fullført året og mottok det synlige beviset lørdag kveld. – Men, for tre av disse var dette en litt mer spesiell kveld. Erling Vingelsgård, Ingeborg Rasch Odden og Mattis Tronsmoen takket av med felles sang og egen tale ved Mattis. Etter ti års trofast medlemskap kan de nå smykke seg med den gjeve 4H-plaketten, forteller Martin Holmen. 

Kvelden ble avsluttet med en presentasjon av IFYE der Lisa fra USA fortalte om sitt møte med Norge og hvordan det er å være 4H-er i «over there». Hun bor nå noen uker hos familien Hansen-Møllerud Hauen, og snakket varmt om det å være på utveksling gjennom 4H sitt IFYE program.  Hun reiser senere i høst videre til en ny familie i Hedmark. 

Blåvola med ny utedo på Kaninholmen

Som nevnt er ikke Blåvola 4H like aktive og store i antall medlemmer som Kvikk 4H, men likefull er det medlemsmøter én gang i måneden. Søndagens utendørs høstfest med avslutning av årets oppgaver, var for deres del lagt til Kaninholmen, hvor det var familiehygge med grillmat og både i og utenfor lavvoen som ble satt opp der av klubben for flere år siden.

– Nytt i år var en flunkende ny utedo på plass ute på Kaninholmen. Den var snekret av seks medlemmer i Blåvola som gruppeprosjekt, med god hjelp av snille fedre, og ble fraktet ut på holmen med Bjørn Anders Valråmoens traktor forrige uke. Resten av medlemmene har hatt baking og aspirantveileder som oppgaver, forteller Karianne Sollid Randen.

Noe av baksten ble selvsagt servert på høstfesten, og Ragnhild Jovall vurderte oppgavene som alle ble godkjent. En liten natursti og loddsalg var blant aktivitetene ellers, samt at to av medlemmene fikk plaketten, den siste utmerkelsen i 4H etter mangeårig innsats i klubben.

– Vi gratulerer til Jeanette Solheim og Oddne Nygard! De skal på høytidelig utdeling senere i vinter, der alle fra fylket får utdelt sine bevis i en felles seremoni. Klubbrådgiver i Blåvola 4H i år har vært Gunhild Vålråmoen, og på vegne av klubben tar vi med at det avholdes årsmøte mandagskvelden 4. november på Storsteigen, der både nye og gamle 4H-ere er velkomne.

Her er noen bilder fra begge 4H-lagenes høstfester, først Blåvola 4H og nedenfor Kvikk 4H:

4H rekrutterBAKERN: Ella Randen og Adine Neslund Øverland hadde hatt "Baker´n" som oppgave og serverte selvsagt smakebiter på Blåvolas høstfest. Foto: Karianne Sollid Randen.

4H utedoUTEDO PÅ HOLMEN: Takket være 4H-erne i Blåvola er det nå kommet på plass utedo på Kaninholmen, til glede for både 4H-ere og andre som måtte ta turen. Her fra utplasseringen. Foto: Gunhild Valråmoen.

4H plaketterBlaavolaPLAKETTER:  F.v.
Jeanette Solheim og Oddne Nygard har vært 4H-ere lenge og fikk søndag utdelt plaketten etter mange års innsats i klubben. Jeanette har også vært leder i klubben det siste året. Foto: Karianne Sollid Randen.

4H Plakettmottakere MattisT IngeborgRO ErlingVTAKKET AV: Plaketter til av Kvikk 4H's trofaste medlemmer også, under høstfesten i Basheim lørdag. F.v. Mattis Tronsmoen, Ingeborg Rasch Odden og Erling Vingelsgård. Foto: Martin Holmen.

4H RyggekrangelSKETSJER: Kvikk 4H har tradisjonen tro noen sketsjer å by på i forbindelse med sine høstfester, nærmest f.v. Mattis Tronsmoen, Morten Reinertsen og Erling Vingelsgård. Foto: Martin Holmen.

4H E Vingelsgaard USAIN THE STATES: Høstfest med presentasjon av oppgaver, der Erling Vingelsgård bød på smakebiter fra USA. Foto: Martin Holmen.

4H LisaUSAUTVEKSLER 4H-ERFARINGER: Lisa fra USA bor nå hos familien Hansen-Møllerud Hauen, og er med i 4H sitt internasjonale utvekslingsprogram IFYE. På høstfesten ga Lisa smakebiter på 4H-livet over there, samt om sin reise i Norge denne høsten. Foto: Martin Holmen.

4H sketsj1KVIKK 4H: De fleste av medlemmene i Kvikk 4H stod på scenen i kveldens sketsjinnslag. Foto: Martin Holmen.

4H MTronsmoen takketaleTAKKET AV: Mattis Tronsmoen takket av som leder i Kvikk 4 H, og har allerede gått videre i lokalt ungdomsarbeid som et av styremedlemmene i det nye lokallaget av Norges Bygdeungdomslag, stiftet forrige mandag. Foto: Martin Holmen.

 

  • Ingen kommentarer funnet
annonse