annonse
Lag og foreningerLÅNER POSTKORT: Arne Helge Dahlen og resten av styret i Historielaget Frederiks Gave ønsker å få låne gamle postkort fra Alvdal til en utstilling på biblioteket. Den 27.november markerer de at det 150 år siden Posten kom til Alvdal. Foto: Ole Sylte Heggset.

Historielaget Frederiks Gave ved leder Arne Helge Dahlen ønsker hjelp til å lage en postkortutstilling med motiver fra Alvdal, fram mot den 27.november. Da markerer de at det er 150 år siden posten kom til Alvdal, og flere foredragsholdere vil delta med ulike innslag på biblioteket denne kvelden.

Onsdag 27.november markerer Historielaget Frederiks Gave at det er 150 år siden Posten kom til Alvdal. Arrangementet vil by på historiske tilbakeblikk fra tre ulike personer med hvert sitt forhold til tematikken, samt at det nå etterlyses om folk vil låne ut gamle postkort fra Alvdalstraktene til en utstilling på bibioteket under markeringen. 

Innslag om posthistorien

- Ja, vi håper å komme over mest mulig av historiske postkort i forbindelse med denne markeringen, sier leder i historielaget Arne Helge Dahlen, og informerer om de uliek foredragene som vil bli gitt denne kvelden. 

Arild Alander kommer inn på den generelle historikken ,mens Annar Avlesen tar for seg postgangen med jernbanen samt viser ulike typer postkort og kort relatert til Kjell Aukrusts produksjoner. Bård Randmæl har så samlet litt historikk knyttet til sine forfedre, der både far og bestefar var poståpnere i Alvdal i sin tid. 

Vi ønsker velkommen og lover kaffeservering selvsagt. De som eventuelt kommer over postkort kan så ta kontakt med en av disse tre: Arne Helge Dahlen, Annar Avlesen eller Nils Flaten.

Om historielaget

Historielaget Frederiks Gave ble stiftet i Folldal 27. juni 1986, og laget dekker både Alvdal og Folldal kommuner. Navnet Frederiks Gave har med gruvedrift å gjøre, og at det første navnet på Folldalsverket var Frederiks Gaves Kobberverk. Gruvedriften startet  her opp allerede i 1748, der malmen ble fraktet til smelting ved Lovise Hytte i Alvdal. I følge historielagets egne nettsider gikk driften over flere perioder, men stoppet da smeltehytta brant ned i 1879. Drifta ved Folldal Verk fortsatte som kjent med kortere og lengre avbrudd fram til 1970.

Folldalsverket "arvet" navnet fra Selsverket i Gudbrandsdalen. Etter forskjellige eiere fikk stattholder Ulrik Frederik Gyldenløve Sellsverket av faren sin, kong Frederik III.
Han ga verket navnet Frederiksgaves Kobberverk, skriver historielaget omkring bakgrunnen for sitt eget navn.

  • Ingen kommentarer funnet
annonse

Cron Job Starts