annonse
Mat



KORT- OG LANGREIST: Alena Stavarova med datteren Amalie fra Pilsen utenfor Praha selger rykende ferske, tjekkiske julekaker på Aukrustsenteret i helga. Foto: Randi Nørstebø.

I år kan du hente hjem tjekkisk julebakst fra julegata på Aukrustsenteret. Alena Stavarova baker tjekkiske julekaker for harde livet om dagen. Lørdag og søndag er nye kakeslag til salgs.

– Jeg har bakt mange hundre kaker de siste dagene, forteller Alena Stavarova ved kjøkkenbenken til venninnen Aud Havn. Her har bakt kakene for salget til helga. Mange av kakene bakes i flere vendinger. Ingrediensene har hun stort sett tatt med seg fra Tjekkia. Blant anna tjekkisk ripssyltetøy der hver eneste stein er presset ut.

– Det er mye arbeid, medgir Alena. Kakene hun selger på Aukrustsenteret i helga er blant de mest vanlige tjekkiske julekakene, forteller hun. For det er der som her; det er om å gjøre å ha mange slag: 

– Noen kan si at "jeg har bare fem slag i år eller bare ti slag". Jeg pleier å ha seks slag, forteller Alena Stavarova, som jobber i bank når hun ikke hygger seg med bakehobbyen sin.

Tjekkia2

MANGE LAG: Småkaker med ripsfyll. Mange av kakeslagene må lages i flere omganger. 

Tjekkia1UTVALG: Alena Stavarova selger blant annet poser der østerdølene kan teste ut et utvalg tjekkiske julekaker. Alle foto: Randi Nørstebø.

Randi Nørstebø
    • Ingen kommentarer funnet
    annonse

    Cron Job Starts