annonse
MatENGASJERTE: Bodil Nordjore (t.h.) engasjerte og inspirerte, og kursdeltakerne takket og bukket for at de fikk bli med på matreisen hennes i drøye to timer fredag ettermiddag. T.v. en takknemlig svensk deltaker, som sammen med seks andre fra Dala-Järna i Vansbro kommune i Dalarna besøkte årets mandelpotetfestival på vegne av en tilsvarende jordeplefestival der nede. Alle foto: Ole Sylte Heggset.

I drøye to timer fredag ettermiddag kunne de påmeldte til inspirasjonskurset med turbobudeia Bodil Nordjore, la seg engasjere med oppskrifter hvor mandelpotet stod sentralt.  - Interessen var enormt stor, så vi kunne sikkert hatt både tre og fire kurs, sa Ola Grindvold på vegne av Storsteigen VGS som arrangør.

 De knapt tjue kursdeltakerne som fredag ettermiddag fikk bli med på Bordil Nordjores inspirasjonskurs i matlaging med mandelpoteten som hovedingrediens, var storfornøyde etter endt kurs.  - Dette var en matopplevelse og veldig, veldig lærerikt, sa en av dem.

Kurset ble holdt i skolekjøkkenet ved Alvdal undomsskole.

- Lavkarbo er noko tull

På sin flotte telemarksdialekt underholdt Bodil Nordjore like mye som hun lærte bort oppskrifter og små, enkle knep. Hele tiden med en faneføring om at det enkle svært ofte er det beste, og at mat fra bunnen av ikke trenger å ta lenger tid enn posematen, som mange av oss kanskje har for lett å ty til, når middagsplaner skal legges.

Åtte ulike retter med mandelpoteten som hovedingrediens fikk kursdeltakerne bli med på å lage, etter at Bodil hadde holdt et innledende foredrag og advart samtlige mot å tro for mye på lavkarbodietten.  - Lavkarbo er noko tull, og det er godt å høyre at de ikkje har vorte påverka for mykje av den farsotten, sa ho.

Hasselback og stampegraut

  - Mandelpoteten, eller mandeljordeplet, som eg likar å seia, er så smakfull at det kun er fantasien som setter grensen for kva me kan bruka ho til, sa Bodil.

Delt inn i åtte tomannslag fikk deltakerne bli med på noen av de rettene eller tilbehøra du kan lage med mandelpoteten, og alt fra stampegraut via kjærleikssuppe til hasselbackpoteter, vart testa. Smakstestinga i etterkant var full av bevis på mandelpotetens bruksområder og smaksløkene fikk testa seg skikkelig. Alt fra hvitløk til tjukkmjølk, rømme og smør fra Rørosmeieriet, samt vellagra ost fra Galåvolden Gård, vart brukt som ingredienser i de ulike rettene.

Foregangsregion

  - Med Rørosmat sine dyktige folk, samt det aktive landbruket som ein solid grunnstein, har dere her i regionen en unik mulighet til å utvikle dere videre som den foregangsregionen dere allerede er innen lokal matproduksjon, sa Bodil Nordjore til slutt.

Turbobudeia er kjendis i både radio og TV, og i løpet av fredagen fikk hun både holdt foredrag, solgt og signert bøker, inspirert ved grytene og sammen med sin mann, Øystein Løvlie, fylt bilen opp med et halvt tonn mandelpotet Fra Storsteigen avling, før ferden gikk tilbake til Telemark.

Gina SiljeVED GRYTENE: F.v. Gina Lilleeggen fra Alvdal og Silje Mogstad Finstad fra Øvre Rendalen, er begge matinteresserte elever ved Storsteigen VGS, og fikk bli med på et par inspirerende timer med Bodil Nordjore fredag.

Matkurs1SMAKSTESTING: Her er en del av kursdeltakerne samlet foran de ulike matrettene for utprøving av resultat. Legg merke til flasken midt på bordet, som er ekte vare akevitt produsert av mandelpotet. Denne inngikk for øvrig ikke i smakstestingen.

Bodil2STAMPEGRAUT: En spesiell rett av mandelpotet var stampegrauten til Bodil Nordjore, og i midten skal det ligge et solid smørøye.

Silje2KONSENTRERT: Mens Bodil Nordjore (skjult) og hennes mann Øystein Løvlie instruerer, er det Silje Mogstad Finstad som rører i kjærleikssuppa.

Matsmak OlavSMAKING: Synnøve Kjelsvik Holøyen, Dagfinn Moen og Olav Viksmo-Slettan tester smaken på diverse mandelpotetprodukter. Olav deltok ikke på kurset, men stakk innom ettersom han kjenner Bodil Nordjore fra både NRK og andre matsammenkomster der han, som på mandelpotetfestivalen, blir brukt som konferansier.  - Mmmm, dette var var godt, var trioens umiddelbare dom.

 

 

  • Ingen kommentarer funnet
annonse

Cron Job Starts